Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Capital FM toimi "huippukokousradiona"

  • Finlandia talon studiossa  1985 juontaja Eddy Hawkins ja  professori Raimo Väyrynen
    Finlandia talon studiossa 1985 juontaja Eddy Hawkins ja professori Raimo Väyrynen

Yleisradion  Capital FM  toimi  80- ja 90-luvuilla   teemaradiona  Suomen  isännöidessä  kansainvälisiä  huippuneuvotteluja.   Vuoden 1975 ETYKin aikana  kanavaa  ei vielä ollut. Se aloitti  Ylen vieraskielisten lähetysten releointina  maaliskuussa  1978. 

Vuoden 1985 ETYKin  10-vuotisjuhlakokouksesta  lähetettiin  kaikki istunnot  saliäänen ja englanninkielisen tulkkauksen yhdistelmänä.  Studiossa Finlandia-talolla kommentoivat  toimittaja  Eddy Hawkins ja professori Raimo Väyrynen.   He puhuivat käytännössä koko päivän,  istunnon asioita taustoitettiin osittain päälle  ja kokoustaukojen aikana keskusteltiin.  Kunnioitettava suoritus pienessä ja huonosti ilmastoidussa tilapäisessä studiossa.

Varsin myöhään huomattiin, että  tulkkauksen radiointiin ei ollut oikeuksia.  Vielä kymmenen minuuttia ennen aloittamista vaikutti siltä, että joutuisimme lähettämään saliääntä, jossa osa  Helsinkiin tulleista ulkoministereistä puhuisi omaa kieltään. Mutta  vastuussa ollut  UM:n lehdistövirkamies  tuli  ilmoittamaan hetkeä ennen kymmentä, että rahasta oli sovittu kokouksen palkattujen ulkomaisten tulkkien kanssa. Summa oli kuulema suuri.

Laajin erikoisradio toteutettiin syyskuun 1990 summittiin.  Ohjelmaa lähetettiin  kolmena päivänä  aamuseitsemästä keskiyöhön.  Kun 1985 kesällä  Radio Finlandilla ei ollut  vielä muita vieraita kieliä kuin englanti, oli vuoteen 1990 mennessä  palautettu aikanaan lopetetut saksa ja ranska. Venäjä alkoi vasta loppuvuodesta 1990 eikä ehtinyt mukaan.    

Vuoden 1990 teemaradiossa  oli  juontaja Barbara  Helsingiuksella  näkyvä lähetysrooli. Suomessa lähinnä taiteilijana  tunnettu Helsingius oli  ollut jo vuodesta 1978  viikottaisen  tunnin-puolentoista  englanninkielisen studiovierasohjelman (Sunday Best) juontajana. Vaikka  asiasubstanssi oli joskus vieras, hän omaksui ohjeet nopeasti ja  pystyi ottamaan "korvaan"  ohjeita mm kysymyksistä lähetyksen aikanakin, vaikka puhui samanaikaisesti haastateltavalle suoraan ulos. 

Ensimmäisenä lähetysaamuna 1990  oli studiovieraana  Per-Erik Lönnfors. Kesken aamun tuli tieto Ahti Karjalaisen kuolemasta, ja niin puhuttiin vähän tarkoitettua enemmän myös  Suomen lähihistoriasta.

Valmisteluaikaa oli vain muutamia päiviä.  Englanninkielisissä lähetyksissä  silloin keskeisesti mukana ollut Teri Schultz oli lomalla  USA:ssa.  Sain hänet kiinni ja lupasin maksaa  yhdensuuntaisen lennon pikaisesti takaisin Suomeen.

Vuoden 1990 rakenteella  toteutettiin kokokousradio myös  1992  ja  suppeammin 1997.   Syksystä 1991  Capital FM oli  alkanut lähettää  ulkomaisten radioasemien ohjelmaosuuksia.  Kaikkia niitä ei haluttu poistaa, joten erikoisradiosta tuli  hieman luovimista  tavallisen ohjelmarungon  ja  tapahtumaradion välillä.

Tapahtumaradiot välittyivät  sopivin osin myös  Radio Finlandin  ulkomaille suunnattuihin lähetysosuuksiin, mutta  toiminnan painopiste  oli  kotimaisessa  palvelussa.

On muistettava, että  internettiä ei ollut, joten  kokousten seuraaminen  salin ulkopuolella oli  vaikeaa.  Osa  kyllä televisioitiin, mutta  mitään kännykänkokoisia matkatelevisioita  ei ollut.   Mutta hyvin pieniä matkaradioita jo oli - ja  sellaisesta  kokousradiota  saattoi kuunnella  missä vaan  pääkaupunkiseudulla.

Vuoteen 1998 saakka  Capital FM:llä oli myös  ihan kunnollinen ULA-lähetin Kivenlahdessa ja  signaalivoimakkuus oli  hyvä Helsingin keskustassa.   Sitten 1998  Radio Peili  sai käyttöönsä  ao lähettimen ja taajuuden - ja  Capital FM:n  lähetysvoimakkuus  kärsi  etenkin  Helsingin ruutukaava-alueella,  koska korvaava lähetin ja taajuus olivat heikompia.  

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat