Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Ylen nettikapasiteettikö katkoi presidenttiehdokkaiden keskustelua ulkomailla?

  • Presidenttiehdokkaiden keskustelu Ylessä 14.12.17 korvautui tällä ilmoituksella toistuvasti lähetyksen aikana.
    Presidenttiehdokkaiden keskustelu Ylessä 14.12.17 korvautui tällä ilmoituksella toistuvasti lähetyksen aikana.

Kun vähän myöhässä  menin Münchenin illassa katsomaan  Ylen presidenttiehdokaskeskustelua  torstaina,  ruutuun tuli ilmoitus  "Nähtävissä vain Suomessa".   Tekijöiden oikeuksiin liittyvä  blokeeraus  tuskin oli kyseessä.  Mutta ilmeisesti  tuo "Nähtävissä vain Suomessa"  tulee myös kapasiteetin ollessa  riittämätön.   

Jos tiedossa  on katsojamääriltään suuri  lähetys,  Yleisradion tulisi  varata  kapasiteettia riittävästi  jo ennalta - tai siten  lähtyksen aikana, ettei tarjonta katkea keneltäkään.

Menneiltä vuosilta  - aika kaukaa - muistan, kuinka  muuan EBU:n jakeluihminen kertoi  euroviisujen nettijakelusta.  Kapasiteetin myyjä oli lähetyksen aikana todennut, että kohta menee poikki - vai ostatko lisää. Ja EBU oli ostanut, vaikka hinta oli hirveä.

Lähetys alkoi täällä Münchenissä  näkyä  jossain vaiheessa,  sitten  estoilmoitus tuli takaisin, ja myöhemmin ohjelma avautui taas. 

Olin pitkään edistämässä  tavallisia radiolähetyksiä  eli ns maailmanradiota ulkosuomalaisille  - ja  ensimmäisenä junailin satelliittijakelun aloittamisen vappuna 1993 Eurooppaan, tosin vain radiossa, mutta 24/7. Ja jo parin vuoden jälkeen koko maailmaan, paitsi Etelä-Amerikkaan. 

Suoraan kuuntelijoiden vastaanottimiin ionosfäärin kautta mennyt radio kärsi  etenemisolosuhteista, jotka jouduttiin ottamaan huomioon lähetysajoissa.  Satelliittijakelussa sensijaan  vastaanottolatu oli  "ULA-tasoa". aina. 

Kulujen kannalta  sekä satelliittijakelu että suoraradio  olivat "kiinteitä".  Radio oli kallista, satelliittijakelu hyvin halpaa. Molemmissa vastaanottajamäärä saattoi olla  "ääretön",  Yleisradion kulujen pysyessä  kiinteinä.    Nettijakelun heikko lenkki on siinä, että  lähettäjä (tai joku muu) joutuu maksamaan  yhteyskulut  vastaanottajamäärän mukaan.

 Suoraradion maailmalle Yle lopetti 2006  ja  satelliittijakelut asteiitain kai vuoteen 2013 mennessä. Television satelliittijakelu Eurooppaan oli alkanut 2008 ja  loppui siis muistaakseni 2013.  (Suomen satelliittitelevisiota haittasi alusta alkaen väärä satelliittivalinta. Kun radio oli markkinajohtajalla eli Eutelsatilla,  televisio pantiin norjalaisen Telenorin silloin hallitsemaan satelliittiin, jonka "taivaspaikka" oli  esimerkiksi täällä Saksassa ihan tuntematon.  Siksi radiota jatkettiin Eutelsatissa, vaikka sen Telenorin perässä roikkui myös radiokanavia.)

Kun muita jakeluteitä kuin internet  ei enää ole, Yleisradion tulisi  varmistaa  kapasiteetti  - etenkin suuren kysynnän aikana.

 

(PS. En ole Münchenissä pysyvästi tietenkään, vain muutaman päivän, ja Seutulaan pitäisi taas ajaa jo lauantaina.)

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Ihan normi tilanne. Tuohon auttaa vain vpn-yhteys.

Käyttäjän jniinisto kuva
Juhani Niinistö

Katson Helsingissä netin kautta esim. MSNBC:tä ja Kanadan CBC:tä. Eikä ole mitään vpn-järjestelyä.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Se vähän riippuu? Minäkin katsoin, olisiko ollut BBC:n haastattelu prinssi williamista, niin ei onnistunut. VPN Lontooseen ja ei ongelmia. Yle areena ei esimerkiksi näy ulkomailla ilman vpn-yhteyttä. En tiedä miksi näitä rajoitteita on, mutta toiset mediat blokkaavat ja toiset eivät...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Johtunee juurikin niistä oikeuksista?

Toimituksen poiminnat