Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Suomea ei miehitetty - mutta tieto tökkii joillakin suunnilla

Kauppalehti  (s D32, 30.8.17)  kertoo  Niinistön  pointtilistassa  Trumpille  olleen myös  kertaus siitä, että  Suomea  ei miehitetty  viime sotien päätteeksi,ainoana hävinneen puolen valtiona. Tieto oli  mennyt perille, ja ehkä vaikuttanut  myönteiseen lausuntoon Suomen nykyisestä puolustuskyvystä.   Tämä tosin oma johtopäätökseni.

Mutta tuo tieto on  viime vuosikymmeninä kohdannut  paljon torjuntaa   mmSaksassa, joka kuitenkin oli Suomen lopputilanteessa  asianosainen. 

Ikävin esimerkki se, kun Ahtisaari kävi pitämässä jonkin esitelmän Adlonissa presidenttiaikanaan,  Saksan DPA muutti  ilmaisun  "rauhan tekeminen" (1944)  muotoon Kapitulation    Tietenkin UM lähetti korjauksia perään, mutta mennyt, mikä mennyt.

Kun olin vastuussa  Ylen saksankielisestä palvelusta (1985-2002, lakkautettiin sitten)  Suomen lähihistorian selostaminen oli kuuntelijapalautteen  (ja kohtaamisten kuuntelijatilaisuuksissa) valossa  vaikeaa vakuuttamista juuri antautumisasiassa.   Se, että Suomea  ei kohdannut  Saksan tyyppinen täysttuho,  oli vaikeaa uskoa.  Vielä 90-luvulla.

Asian selittäminen  Saksasta tänne  rekrytoiduille  toimittajille  oli  sitten toinen ongelma, mutta  hoitui. 

Tietovajetta alkaa olla  Suomessakin. Toissa  sunnuntaina  HS  väitti  Lapin olleen  Saksan miehittämä  sodan aikana. Muutama päivä myöhemmin HS sitten korjasi  oikaisupalstallaan,, että  kyse oli  sopimuksesta  Lapin puolustuksen hoitamisesta  saksalaisvoimin. 

Ilmiönä  on kyse  myös  jonkin historiallisen tiedon   yhteensopimattomuudesta  omien kokemusten tai oman maan kokemusten kanssa.  Ja  Suomen kohdalla poikkeuksesta  muiden kohtaloon verrattuna.  Saksassa  miehityskäsitystä tuki  Länsi-Saksassa  laajasti esiintynyt  Suomen mustamaalaus  neuvostomyönteisyydestä, mihin taustatukea  löytyi  DDR:n  viestimien  Suomi-myönteisyydestä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta tulee mieleen se Keijo Korhosen toteamus, jonka hän esitti saksalaisille 80-luvulla heidä kysyessaan suomettuneisuudesta.

Hän oli todennut, että "suomettuminen on kuitenkin ollut mieluisampaa kuin saksoittuminen".

Kun saksalaiset lehtimiehet olivat tivanneet mitä hän tarkoitti, niin hän oli vastannut:

Sitä, että maa miehitetään ja pilkotaan osiin.

Toimituksen poiminnat