Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Mitä maksaisi vedätyksetön uutispalvelu tilaajalle?

Yritän välttää vedätysotsikoiden klikkaamista.  Ihan ilmeisiä ei tarvitse  harkita, mutta joskus  on rajatapauksia.  Ja  menen halpaan, kuten tänään.

Savon Sanomat uutisoi "Suomalaisia virkamiehiä loukkaantui" Brysselin hyökkäyksessä alkuviikolla.  Sana virkamies vei  ajatukset diplomaatteihin ja valtionhallinnon edustajiin.  Mutta jutun avattuani huomasin kyseessä olleen joidenkin Vaasan kaupungin edustajien, jotka kolhivat itsensä lähtiessään juoksemaan kahvilasta, aika kaukaa tapahtumapaikalta. Jutun alkuperäinen julkaisija Ilkka oli muotoillut "Vaasan kaupungin työntekijöitä loukkaantui".  Mutta  SS:ssä oli otsikointia kehitelty.  "Vaasan kaupungin työntekijät"  on rajattu ja  uutisepäseksikäs ryhmä,  yleisnimike "virkamies" myy jo paremmin.  

Mitä maksaisi tilaajalle - ja kannattaisiko kenellekään -  tehdä  perinteiseen otsikointiin perustuvaa nettitarjontaa? Perinteinen otsikointi kertoo, mitä on tapahtunut.  Vedätysotsikko  houkuttaa  avaamaan jutun luomalla vääriä odotuksia sanavalinnoin tai laajennuksin.  

Lieneekö  vedätyskäytäntö  Suomessa  yleisempää  kuin muualla.  Ehkä kyse on siitä, että Suomessa laatulehdistön ja muun ero on kaventunut ja  netissä  sitä ei ole ollenkaan.   Luen  koko ajan Tagesspiegeliä, South China Morning Postia, Toronto Staria  ja New York Timesiä. Vain NYT on noista enää maksullinen.  Mutta vedätystä ei ilmaisiksi muuttuneissakaan, paitsi ehkä joskus Starissa 

Seuraan  suomalaista uutisvirtaa  työkseni ja teen advisoreita, joiden perusteella  talo sitten voi päättää, haluaako jutun.   Vedätyksiin lankeaminen on siten myös ajanhukkaa, kun muutakin pitäisi ehtiä tekemään kuin uutisia kartoittamaan.  Vedätysotsikon uhriksi joutuminen  on henkilökohtaisena kokemuksena vähän kuin mädän kananmunan korkkaaminen.  Tekoa ei voi perua. 

Savon Sanomia en seuraa, mutta  maksan  Keskisuomalaisesta, ja sen sivuilla on Kuopiossa tehtailtuja uutisia. Pääkaupungin lehtien ja KSML:n lisäksi maksan vain Kalevasta. Otin sen nähdäkseni Lännen Median juttuja, mutta myös  Ouluun liittyviä, koska niistä on ollut kiinnostusta.  - LM:n uutiset ovat kuitenekin olleet niin vahvoja, että niitä varten ei LM-lehtiä oikeastaan tarvitsisi lukeakaan. Mutta on Kalevalla ollut arvoa Oulu-aiheissa, paitsi äskeisen EU-kokouksen hoitivat pinnallisesti, kuten koko muukin media. Syystä tai toisesta.

Katsoin tuon Bryssel-jutun alkuperäisen version Ilkasta ja  Savon Sanomissa oli näköjään ihan tehty "kehitystöitä" uutisen houkuttavuuden lisäämiseksi.

Eli tämä post mortem:  Alkuperäisen Ilkan uutisen (ilman vedätyskeinoja) oli tehnyt netin mukaan Enni Saikkonen.  Kuopiossa  "Vaasan kaupungin työntekijöiden"  tilalle  otsikossa  toimittaja Kaisu Lötjönen oli vaihtanut "suomalaisia  virkamiehiä", kuitenkin laittaen otsikoinnin Ilkan nimiin.   Eli  perinteisesti ajateltuna  Ilkan otsikoinnin väärentämistä.

Ennen vanhaan toimituksissa pidettiin  uutistalkoita, ääneen puhumalla  ja  toisten tehtävään osallistumalla. Nykyisin varmaan porukalla (jos  paikalla muita  enää on) mietitään, miten saisi epäselvyyttä otsikkoon  tai miten saataisiin lukija ajattelemaan jotain ihan muuta, joka möisi paremmin. 

Jo vuosia sitten kuulin, että  mielikuvapohjaista  otsikointia  ihan oli alettu  opettaa erilaisissa toimitusalan koulutuspaikoissa, koska  sellaisille taidoille oli kysyntää.   

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll
Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Itse kun olen estänyt kaikki mainokset ja seurantaskriptit oletuksena, ei harmita niin paljon.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tämä nyt ei ihan osu samaan asiaan ja lienee lähinnä tahatonta (tai sitten tahallisen ovelaa).

Tytär kertoi ihastelleensa tuossa joku aika sitten jomman kumman iltalehden lööppiä:
'Soinin kosto
Juhani Palmu syttyi palamaan'

Toimituksen poiminnat