Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Yleissitovuutta haikailtiin Münchenin vappupuheissa

 • Voimakasviestinen juliste Marienplatzin lavan sivussa.
  Voimakasviestinen juliste Marienplatzin lavan sivussa.
 • Yleissitovuutta haikailtiin Münchenin vappupuheissa
 • DGB Kundgebung täytti normaalisti lähinnä kellopeliä kuvaavien turistien kansoittaman Marienplatzin.
  DGB Kundgebung täytti normaalisti lähinnä kellopeliä kuvaavien turistien kansoittaman Marienplatzin.

Työehtosopimusten ulkopuolella  olevien asema  oli  minulle yllättävästi keskeinen teema  Münchenin Marienplatzin  vappumielenosoituksessa,  1.5.17.   "Meidän on lopultakin  saatava  yleissitovuus",  vaati puheessaan paikallisen DGB:n Simone Burger.  

 

Totesin siinä jollekin, että Suomessa  melko kattava yleissitovuus on säädetty jo 60-luvun lopulla, mutta  nyt työnantajat ovat kovasti  yrittämässä  sen kaatamista tai kiertämistä.

 

Tuli siellä mieleen, että Muenchenhän on Suomeen suunnatun "saksalaisen mallin" tuuppauksen  sylttytehdas.  Täältä Kauppalehden (ja kai  Maikkarin) kirjeenvaihtaja  tekee  juttujaan, jotka tosin lienevät  lähinnä uskonvahvistusta  Suomessa  palkansaajien oloihin  lisää heikennyksiä  odottaville.  Eli varmaan Kauppalehden uskollisille  tilaajille mieluisia  samaan tapaan  kuin  Tiekkarin Moskovan-kirjeenvaihtajan raportit  sen lehden perustilaajille aikanaan.

 

Keskeisenä  teemana  "Saksan mallista"  Suomeen on ollut oppisopimuskoulutus.   Aamulla  huomasin hotellin lounge-tarjoilijan olevan azubi  eli oppisopimuslainen.  Noiden loungetarjoilijoiden  toimenkuvaanhan  kuuluu pyrkiä juttusille ja luoda kodikasta tunnelmaa. Mutta  väänsin pakollisen small talkin  puheenaiheeksi  heidän työehtonsa.  Kovasti  puolusti, että "tämä on (Hilton Rosenheimerplatz)  suuri talo" ja on Betriebsrat, eivätkä olot  ollenkaan huonoimmasta päästä.  Niin varmaan onkin.  Ja  palkallisia lisätöitäkin kuulema joskus saa,  siis paremmalla korvauksella kuin mitä azubina joutuu tekemään.   Selitin, mitä tiesin, Suomen tilanteesta, mutta valitettavasti en  PAM:in sopimuksia juurikaan tunne.  

 

Tuo keskustelu käytiin saksaksi.  Koko muu asiakaskunta sillä hetkellä  taisi olla kielitaidottomia  amerikkalaisia. Aiheen käsittelystä englanniksi olisikin voinut tulla  ties minkälainen selvittely.  Kukas täällä  union-asioista puhuu.

 

No niin.  Illaksi  tästä vielä  Helsinkiin.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

1.1.2017 Saksan työmisteriön rekisteristä löytyi 73.000 työehtosopimusta.Niistä 443 oli yleissitovia.
www.bmas.de/DE/Themen/Arbeitsrecht/Tarifvertraege/...

Juuso Hämäläinen

Suomessa ei ole pienintäkään ymmärrystä mikä on saksalainen talousmalli. Ensinnäkin Saksaa johdetaan pintavireistä riippumatta kuten yritystä. Työvoimasta pidetään huolta iästä riippumatta. Työvoimalta myös vaaditaan paljon. Työstä ei kannata kieltäytyä, jollei itse työtä löydä. Nuoret pakotetaan opiskelemaan ja hankkimaan itselleen ammatti. Münchenin kaduilta et juuri löydä pipopäisiä hupparihörhöjä luuhaamassa huumeissa tai kännissä. Sellaista ei katsota eikä jätetä puuttumatta ajoissa.

60-vuotias lasketaan mukaan työvoimaan ja hän saa vielä töitä. Usein iäkkäälle räätälöidään työ, jossa hän voi käyttää kokemustaan. Yksi tapa on laittaa vanha neuvomaan nuoria. Jos hänet potkitaan pois isommasta firmasta niin hyvin usein mukaan tulee parin vuoden palkka. 100.-150.000€ ei ole mikään poikkeuksellinen korvaus.

Ihmisten luottamus työelämän reiluuteen on selvästi parempi kuin Suomessa. Täällä se on nolla eivätkä työnantajat tee mitään sen parantamiseksi. Päinvastoin pidetään hyvänä, että duunarit pelkäävät ja ovat nöyriä. Kun Saksassa liiton pomot ja juristit marssivat suuryhtiönkin johtoryhmän neukkariin niin heitä varotaan ärsyttämästä. Duunareilla on valtaa enemmän kuin täällä tajutaan voivan ollakaan.

Hyvä osaaja tienaa helposti tuplaten sen mitä Suomessa saisi ja aloittelija saa nälkäpalkan. Kaikilla on paine oppia hyväksi. Suomessa edelleen tavallista poropeukaloa rakennusmiestä ei laskettaisi edes työmaan lähelle.

Kaikesta työkurista tai laadun vaatimuksesta huolimatta ei Betriebsrat-tason firmoihin mennä töihin viikonloppuna toimistolle. Ovet ovat lukossa ja vartijat sanovat, että menes poika kotiin hoitamaan perhettä. Ilman yritysneuvoston lupaa ei asiaa viikonloppuna toimistolle siis. Laki ja uskonto suojaavat työntekijöitä.

Ei meillä ymmärretä miten rakennetaan voimakas talouselämä ja työllisyys maahan. Ei ole siitä mitään käsitystä. Eikä se EKta kiinnostakaan. Vain oma etu.

Käyttäjän jniinisto kuva
Juhani Niinistö

Mutta Suomelle tarjotaan hyvin valikoituja malleja. Siis suomalaisrahoitteisessa viestinnässä.

Irtisanomiskorvaukset ja yhteiskuntasuhteiden merkityksen Saksassa toimineet suomalaisyritykset oppivat aikanaan lähes kantapään kautta.

Toimituksen poiminnat