Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Kun Ruotsi koukkasi Karjalaan, Suomi turvautui Saksan apuun

Venäjän avautuessa lännen radioasemat pyrkivät sijoittautumaan  sikäläisille aalloille, lähinnä venäjänkielisillä ohjelmillaan. Kun nyt muistellaan tapahtumia 25 vuotta sitten, on hyvä nostaa esille  pari vuotta myöhemmin käyty mediakilpailu, jossa  Suomi oli jäädä Ruotsin jalkoihin, mutta  Saksan avulla  sitten saavuttikin Ruotsia paremman jakelun. Baltiassa Ruotsi säilyi johtavana, koska teki lähetyksiä viroksi ja latviaksi, Suomi vain venäjäksi.

'Yle oli  aloittanut venäjän 1990  ja sitä oli tarjottu suppeasti  radiolähetysten lisäksi nauhoina radioasemille.  Syksyllä 1992  kuitenkin  nähtiin Karjalan Sanomien  etusivulla kuva  Ruotsin radion teknikosta  asentamassa  satelliittiantennia Petroskoin radion katolle. Ruotsi alkoi mennä siellä päivittäin, suorana. Yle oli jäämässä täysin  Radio Swedenin varjoon.

Suomella  ei ollut äkkiseltään mitään vastaavaa mahdollisuutta. Ruotsi käytti omaa  Tele-X -satelliittiaan. Muutamassa kuukaudessa  Yle  kuitenkin pystyi neuvottelemaan  Saksan  Deutsche Wellen kanssa  alivuokralaissopimuksen ja pikavauhtia tehtyjen asennusten jälkeen  Ylen venäjänkieliset - ja muukin - ohjelmisto oli saatavissa  satelliittijakeluna siitä kiinnostuneille  jo vappuna 1993.

Yhteistyö Deutsche Wellen kanssa laajeni  parissa vuodessa  koko Eurooppaan, Afrikkaan, Aasiaan ja Australiaan. Atlantin taakse  heidän hintansa oli liian kallis  ja Yle  otti lontoolaisen World Radio Networkin välittäjäksi siellä. Etelä-Amerikkaan ei satellittipeittoa koskaan saatu.  - Tuo kaikki koskee siis radiota. Ylen televisio aloitti satelliittijakelun vasta  viisi vuotta myöhemmin ja sen peittoalue jäi Euroopassa radiojakelua pienemmäksi.

Baltiassa  Ruotsi myös  rynni  ja  Yle oli sikäli  huonommassa  asemassa, että Pasilasta  ei lähetetty viroa. Ruotsi oli ehättänyt  aloittamaan Viroon  suunnatut  lähety´kset  1988, latviankin alkuvuodesta  1989. Ruotsi saattoi siis ikäänkuin  olla  samassa  rintamassa  kuin vuosikymmenet  viroa lähettäneet  Amerikan Ääni ja  Radio Vapaa Eurooppa.

 

Suomella oli  tarjota vain venäjää, mutta silläkin oli Virossa kysyntää.  Viron julkisen palvelun radio kuitenkin valitsi Sveriges Radion  viron- ja venäjänkieliset.  Ruotsalaiset olivat  myös lahjoittaneet  sinne  tuliterän ula-lähettimen, kun Yleisradiolla oli  tarjolla  sinne vain käytettyä tai  varastotavaraa.  Yleisradiolle  jäi kuitenkin  liuta  kaupallisia  asemia, joiden kanssa Yle teki  releointisopimuksia.  Radiojohtaja  Tapio Siikala teki kiertomatkan kolmelle tai neljälle  asemalle.  Siikala  oli toiminut  Venäjän ja Baltian levikkiasiassa  ripeästi. Yle  sai myös hieman valtion rahoitusta  hankkeiden käynnistämiselle.

"Pohjoismainen yhteistyö"  näytti  nurjan puolensa  noina  vuosina  Venäjän avauduttua.  Aiheesta yleisemmin mediahistoriasivuilla  www.ulkomaanmedia.net   Artikkeli Pohjoismaisesta  yhteistyöstä on kolmantena.

Ruotsi oli aloittanut venäjän jo vuonna 1967.  Ruotsalaisille oli kuitenkin vähän noloa, että  sitä ei ilmeisesti  koskaan häiritty.

Neuvostoajan  radiojohtajille  yhteistyö  Ruotsin kanssa  toimi  jonkinlaisena  puhdistautumiskeinona. Suomi oli radiopäälliiköille  kiintoisa  ostosmatkojen kohde, mutta  läntiseksi  radioksi  Yle  sopi paikalliskäytössä huonosti.

DW;n kautta  Ylen venäjä kuitenkin levisi  laajlle ja peittoalueeltaan laajemmin kuin  Ruotsin Tele-X. Eutelsat oli saatavilla koko Uralin länsipuolisella  Venäjällä. Mm radioasema  Odessassa  otti alas  Ylen venäjää, samoin kaupallinen radio  rajan takana Viipurissa. Käyttöä oli paljon.

Releoinnit  kuitenkin kuihtuivat pois  muutamassa  vuodessa. Syynä oli pääasiassa  se, että suuret läntiset radiot alkoivat maksaa  ajasta.  Suomi ei voinut mennä maksajaksi.  Teoriassa kaiketi olisi voitu pysyä kelkassa, jos UM olisi  maksanut, mutta  sitä tuskin edes  kysyttiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Meillä kuunneltiin ohjelmaa "Näin naapurissa"!

Toimituksen poiminnat