*

Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Liberaalit voittivat Kanadassa, mutta arvojen korjausliike vie aikaa

Kun Suomessa  Sipilä-Bernerin  hallitus  on viemässä maata  neoliberaalisiin ratkaisuihin, Kanadassa vaalijärjestelmä  näyttää  yhdeksän vuoden jälkeen mahdollistaneen  päinvastaisen suunnan.  Liberaalipuolueen Justin Trudeausta  on tulossa  pääministeri.   Valitettavasti  NDP:ssä (demarit) näyttävän uran  luonut suomalaistaustainen  edustaja Megan Leslie näyttää  pudonneen. Hänestä tuonnempana.

Harper ehti muodostaa voimakkaan jäljen  Kanadan lainsäädäntöön ja yhteiskuntanormeihin - eikä paluu entiseen kaikilta osin  ehkä tapahdu.   Miten lie   rehabilitaatio   Suomessa  sitten joskus kun kepu on taas löytänyt  Santeri Alkion.

Poimintoja  aatteellisista  ratkaisuista.  Harper  muutti  Kanadan tilastokeruuta, joka  paljolti tapahtuu väestönlaskennoissa (census).  Kysymyksiä  karsittiin siten, että mm köyhyystilastoista tuli aiempaa epäluotettavampia.  Kanadan tilastokeskuksen pääjohtaja  erosi protestina, mutta  erolla ei  tietenkään ollut käytännön vaikutusta.  Kun luotettavia köyhyystietoja ei ole, kritiikki eriarvoisuuden lisääntymisestä on epämääräisempää.

Samanlaista virkamiesrohkeutta oli  sikäläisessä  Liikenne- ja viestintäministeriössä.   Harper oli käynyt  lounastamassa  Rupert Murdochin kanssa  ja samalla  sopinut  "Fox News Northin"  aloittamisesta.  Virkamiehet kuitenkin jarruttivat toimilupaa eikä  Fox  saanut heti  hallituksen haluamaa ykköslinjan  kanavapaikkaa.

Perinteisesti arvo-vapaamielinen Kanadan julkisen palvelun radio- ja tv-yhtiö  CBC  joutui  heti tuoreeltaan  Harperin hampaisiin. Siksi se Fox Northin oli pikaisesti  saatava.   CBC  on  Kanadassa  suoraan budjettirahoituksessa  ja  yhtiön määrärahojen supistaminen oli helppoa.  Yhtiöön istutettiin tietenkin myös  hengenheimolaisia  johtajatehtäviin.  Kaupallisen CTV:n politiikan toimittajan  Harper sensijaan palkitsi  ylähuoneen  tuolilla.

Käsiaseita  Kanadassa  valvotaan tehokkaasti, mutta pitkäpiippuisten  aseiden kontrollia  Harper vähenti.

Harperilla oli monta särmää,  kovia  arvoja  edustava konservatiivi on samalla vakaumuksellinen  fundamentalistikristitty (helluntaiseurakunta).  Israelin tukeminen oli niin keskeistä, että hän mielummin  jätti väliin  Kanadan  vuoron  turvallisuusneuvostossa.

Arvokonservatiivisuuden ohella  Harper edusti  uusliberalistisia  - tai pohjoisamerikkalaisittain neokonservatiivisia - talousarvoja.  Hän hehkutti  Kanadassa olevan "maailman joustavin työvoima".   Ammattiliittojen  asema  on ollut perinteisesti heikko,  esimerkiksi Ontariossa  liitto saa edustaa yrityksessä, vain jos pääsee äänestyksessä  sisälle  - ja  selviää uusintaäänestyksestä puolen vuoden kuluttua. Kaikilla aloilla  ei ole minkäänlaista ay-edustusta. 

Kanadan terveydenhoito on  Suomeen verrattuna  uskomatonta.  Raha seuraa  potilasta ja valtion kortilla voi mennä minne haluaa.  Palkkion periminen potilaalta on rikos paitsi  terveysturvan ulkopuolelle jätetyistä toimenpiteistä.  Harper ei tohtinut  ajaa  systeemin heikentämistä,  mutta  kun  USA:n republikaanit  parissakin vaalikampanjassa ovat varoitelleet  "Kanadan sosialistisesta terveydenhuollosta"  Harper ei  mitenkään maansa ratkaisuja  puolustanut. 

Kolme uudelleenvalintaa  tietenkin todistivat, että  Harperin linjalla oli kannatusta.   Keskiluokka  sai  tuloveroalennuksia.  "Hyväntekeväisyysjärjestelmä"  on myös  laajasti keskiluokassa hyväksytty.  Yhteiskunnan turvaverkon sijasta toimii  chariteja, joille annetuista avustuksista  saa  verohelpotuksia.  Siinä sivussa  hyväntekeväisyydestä on tullut teollisuus, jossa  lahjoittaja  saa verovähennyksen ohella myös kickbackkia,  systeemi ottaa osansa kuorman päältä  - ja  lopulta  kohteet - esimerkiksi yliopistot ja monet sairaalat -  saavat paljon vähemmän kuin alun perin on annettu. 

Harper oli  kuitenkin poliittisesti pragmaattinen. Vaikka hän alun perin  2006 tuli valtaan mm  tasa-arvoista avioliittolakia (säädetty 2004)  vastustamalla ja lupaamalla uusintaäänestyksen,  hän huolehti siitä, että lakia ei vahingossakaan avattaisi.   Riittävästi  konservatiiviedustajia  ohjeistettiin kävelemään ulos äänestyksen ajaksi.

Olleessaan vähemmistöhallituksena  2006-2008   Harper  tarpeen tullen tukeutui demareihinkin.  Siten työttömyysturvaa parannettiin tilapäisesti  muistaakseni pariin sataan päivään. Taustalla olivat myös autoteollisuuden suuret irtisanomiset. Sittemmin EI  putosi  taas  entiselleen.

Liberaalipuolueen  aalto  kaatoi  samalla  - vähän vahingossa -  suomalaistaustaisen demariedustajan  Megan  Leslien  Halifaxissa.   Vuonna 2008  alahuoneeseen valittu  Leslie  oli - ja varmaan on yhä - NDP:n (New Democrats) tuoreita  voimia.  Leslien äiti on syntynyt  Suomessa  ja  Megan Leslie  opiskeli  kanadalaisten lakiopintojen ohella  vuoden  Tampereella.   Leslien valinta  2008 oli hieman hankalaa  Kanadan  vieläkin jakautuneelle  suomalaiskentälle.   Vuosien mittaan  Leslie oli jo pidetty puhuja  myös "kirkkosuomalaisten" leirin juhlissa,  mutta  vielä 2010  suurjuhlilla  Leslien  luento  oli  kummallisesti unohtunut  painetusta ohjelmasta.      NDP:n  johtoryhmään noussut  Leslie  oli viimeksi puolueen varjoministeri ympäristöasioissa (Environment Critic). Siinä roolissa hän mm ajoi voimakkaasti  pienten muovihiukkasten (microbeads) kieltoa  (esimerkiksi hammastahnoissa) ja  lopulta  Harperin hallitus  siihen suostui. Hän piti ilmastonmuutosta esillä ja mm vaati  selvityksiä  kadonneista alkuperäisasukasväestön naisista.  CTV_n  toimittajien reaktio  Leslien  putoamiseen  oheisena.  En tiedä, kauanko linkki pysyy voimassa. 

http://www.ctvnews.ca/politics/harper-cabinet-ministers-ndp-critics-who-lost-their-seat-1.2617562

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat