*

Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Entisaikojen radio- ja tv-puheet elvytti myös Kanadan Harper

Mistä  lie  pääministerin viestintätaktiikka  hankittu?  Ehkä  taustalla  on joku  neokonservatiivisten  hallitusten yhteinein  taustataho, eli  viestintäratkaisuja  myyvä  sylttytehdas.   Radio- ja televisiopuheiden  ottaminen käyttöön nimittäin  muistuttaa  taas  Kanadan  pääministeri Harperin  tiedotaustaktiikoista.   Harper  yllätti  valtansa  alkuvuosina  päätöksellä  pitää  virallinen televisiopuhe. Sellaista ei ollut  nähty  kai vuosikymmeniin  tuolloin.    

Ihmetys  oli  suuri.  CBC  sai  tuotannon kyllä pikaisesti järjestettyä, mutta  opposition vastaus jäi teknisesti  huonoksi. Kanadassa oli vanha tapa, ett ä  virallisten  puheiden  yhteydessä  lähetetään  opposition vastine.  Mutta liberaaleilla ei ollut  tuotantokoneistoa ja  silloisen oppositiojohtajan  vastaus oli teknisesti huonolaatuinen.  Miksi CBC:n tekniikka  ei ollut käytettävissä, en  selvittänyt.

Kovia  arvoja ja  uskonnollisuutta  heijastavan Harperin esikunta  puhui  "uudesta tavasta  viestiä".  Sellaistahan on nyt tarjottu  Suomessa.   

Ilmeisen uutta linjaa  täällä  Suomessa  edusti heti toukokuussa  se, että  hallituksen infotessa  tavoitteistaan paperit tulivat jakoon vasta  puolisen tuntia myöhemmin.  Ensimmäiset  leadit  olivat siten pääministerin puheiden varassa, samoin ensimmäiset kysymykset.

Kanadassa Harperin myötä    toimittajien ja pääministerin  suhde  etääntyi.  Ei voinut norkoilla  ryhmätilojen tai hallituksen  huoneen  lähellä ja kysäistä jotain noin vain,  parlamentissa siis.

Harper  piti  jo ollessaan vähemmistöhallituksen pääministeri   etäisyyttä  kriittisiin toimittajiin.  Kaupallisen  TV:n politiikan toimittaja  Duffy  pääsi taustainfoihin ja kertoi sitten ovien takan odottaneille  CBC:n  ihmisille, mitä  Harper  ajatteli.  Sittemmin  Harper  palitsi  Duffyn  senaattorin tehtävällä.  Se oli lopulta huono ratkaisu, mutta ei kuulu tähän.  Duffy palkitsi  suuren auttajansa  huonolla käytöksellä.

Suomessa  ei  ole noin helppoa  tapaa  palkita sopuisia  toimittajia. 

 

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat