Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Maahanmuuttajien äänien perässä

Kesken  tavallisen  sunnuntaiaamun (22.8) CBC:n  televisio ilmoitti  odoteltavan tiedotustilaisuuden alkamista Ottawassa ja  se lähetettävän suorana.  Siis jotain  tuntuvaa on varmaan  tapahtunut...   Kun Ottawaan oli yhdistetty, ruutuun tulikin  konservatiivien alahuonejohtaja  John Baird. Hän  asiansa oli ilmoittaa, että  hallitus  lisää avustuksia Pakistanin tulvien uhreille, ja  kaikki virallisille Kanadan avustuschariteille  annetut kansalaisten lahjoitukset tullaan tuplaamaan valtion vaoin.   Ei siis mitenkään maatakaatavaa.  Mutta  suorana lähetettävällä infolla  saadaan näkyvyyttä, ja hallituksen tiedotuskoneisto kannattaa pitää töissä pyhäaamuisinkin. 
 
Näkyvä  oppositioedustaja  Jim Karygiannis oli nimittäin jo ehtinyt  arvostelemaan hallitusta  verkkaisesta toiminnasta  Pakistanin suunnalla.  Tämä kaikki on oiretta  maahanmuuttajaäänestäjien tavoittelusta.  Perinteisesti  maahanmuuttajat ovat äänestäneet pääasiassa  liberaalipuoluetta  ellei sitten demareja (New Democrats), mutta  nykyinen konservatiivien vähemmistöhallitus on määrätietoisesti pyrkinyt tavoittamaan maahanmuuttajat.  Jos  heidät  saadaan liikkeelle  konservatiivien mahdollisuus  saada  enemmistö  paranee oleellisesti.  Esimerkiksi joissakin  Toronton esikaupunkien  vaalipiireissä  liberaalienemmistö oli prosentin kymmenesosien varassa, samoin Vancouverin  suunnalla.
 
Maahanmuuttajat ovat usein aika konservatiivisia ajattelutavaltaan.  Pääministeri Harperin hallitus on ideologisesti  Bush-republikaanien  ja  evankelikaalikristittyjen  linjoilla, ja on pyrkinyt toteuttamaan uskonnollis-konservatiivista linjaansa, missä vain pystynyt. Moderaateilla muslimeilla ja  evankelikaalikristityillä on  paljonkin  yhteistä  pohjaa  mm perhearvokysymyksissä.  Kanadan  yhteiskunnallisista  arvoista (Trudeaun ja  Diefenbakerin ajoilta)  muuttajat eivät  paljon tiedä, tai jos tietävät, eivät ilmeisesti perusta.
 

Siihen alkuperäiseen asiaan.  Oppositioedustaja Karygiannis lähetti heti tiedotteen, jossa vaadittiin, että virallisten charitien lisäksi on hyväksyttävä pakistanilaissiirtolaisten keräykset ja tuplattava nekin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Alamainen (nimimerkki)

Kun puhutaan muslimien ja juutalaisten vaikutusvallasta Yhdysvaltain ja Kanadan politiikassa, kannattaa muistaa näiden uskontokuntien erilainen osuus maiden väestöstä.
Yhdysvalloissa juutalaiset muodostavat vajaan 2% väestöstä ja monet näistä ovat erittäin vaikutusvaltaista (ja varakasta) väkeä. Esimerkkejä tuskin tarvitsee tässä erikseen mainita.
Muslimeja USA:n väestöstä on vain hieman yli puoli prosenttia, siis jotakuinkin reilu kolmannes juutalaisista. Näistäkin merkittävä osa (noin neljännes) on ns. persialaisia, konservatiivisia (siis länsimaisittain ajateltuna) Iranista paenneita, nykyistä Iranin pappisvaltiota vastustavia, hyvin länsimaiseen elämäntyyliin sopeutuneita, melko varakkaita ihmisiä. Koulutustaso on korkea, kuten se on Iranissa perinteisesti ollut ja on pitkälti vielä tänäkin päivänä.

Kanadassa suhteet ovat taas toisinpäin. Siellä muslimeja on jo nyt kaksinkertainen määrä juutalaisiin verrattuna ja tämä suhdeluku tulee lähivuosina muuttumaan todella radikaalisti muslimien määrän lisääntyessä siirtolaisuuden ja turvapaikanhakijoiden myötä.
Monet Kanadan muslimit ovat olleet maassa vasta vähän aikaa ja äänestyskäyttäytyminen ei ole vielä niin vakiintunutta, kuin esim. edellämainittujen USA:n persialaisten kohdalla, jotka enimmäkseen äänestävät republikaaneja.

Suurin työperäinen muuttoliike Kanadaan tulee tietenkin Aasian Tyynenmeren maista (Kiina, Korea, Filippiinit, Vietnam) ja näiden äänestyskäyttäyminen kansalaisuuden saatuaan tulee paljolti leimaamaan Kanadan puolueiden tulevaa suunnanmuutosta vaalikampanjoiden painotuksissa.

Energia- ja valtavat mineraalivarat omaavana valtiona Kanadan jo ennestään hyvät välit Kiinaan ja muuhun Itä-Aasiaan tulevat takaamaan maan taloudellisen menestyksen, varsinkin jos se keskittyy raaka-aineiden viennin ohella kehittämään teknologiaratkaisujen, esimerkiksi ympäristötekniikan, vientiä.

Käyttäjän jniinisto kuva
Juhani Niinistö

Työperäinen muutto Kanadaan on painottunut yhä enemmän Etelä-Aasiaan ja Pakistaniin (ja Bangladeshiin), vuosia jonossa olleet kiinalaiset ovat lopulta viisumin saatuaan jopa peruuttaneet, ja monet tänne päässeet palanneet takaisin (jättäen toki familyclassissa tuomansa isovanhemmat ja muut sukulaiset Kanadaan). Maahanmuuttajien äänestyskäyttäytyminen on koko maan arvomaailman jne kannalta keskeistä sikäli, että "eurooppalaisten" arvojen ja US-republikaanisävytyksen kannatusjakauma on tasapainottumassa ja etnisistä äänestäjistä voi tulla vaankieli. Konservatiiveihin päin kallellaa ovat myös monet second world-maahantulijat Itä-Euroopasta, nimenomaan asennepuolella.Kanada on aktiivisesti käynyt värväämässä maahanmuuttajia mm Ukrainassa.

Alamainen (nimimerkki)

Itse en tajua Kanadan paikallispolitiikasta yhtään mitään.
Onko esimerkiksi Scarboroughilla oma valtuusto, pormestari ja budjetti?
Mitä ilmeisemmin on. Paikka lienee paikallinen "vantaa".

Tämä on kai juuri se Kanadan paikallisvaalien pointti. Täysin erilainen naapurusto ja etninen koostumus eri kunnissa (municipality) ja paikallisvaaleissa, ja siten myös vaalipiireissä valtakunnallisissa vaaleissa(?) Vai ovatko valtakunnallisten vaalien vaalipiirit provinssien mukaan?
Juuri näistä asioista olen Kanadan kohdalla pihalla kuin lumiukko.

Minun tuskin tarvitsee mainita erikseen Torontossa asuvalle toimittajalle, miksi otin tämän paikkakunnan, Scarborough`n, esimerkiksi tämän nimenomaisen blogin kommenttiin.

Erland Salo (nimimerkki)

Mielenkiintoinen bloggaus maailman toiselta laidalta.

Niin ne tapahtumat muuttuvat, kun kehitys kehittyy. Erityisen erikoista oli lukea, että "jättäen toki familyclassissa tuomansa isovanhemmat ja muut sukulaiset Kanadaan". Mikäli osasin tulkita oikein on Kanadassakin tapahtunut suomalaisittain perheenyhdistämisiä. Ja nyt ovatkin koulutuksen saaneet ja osaavat aktiivissa iässä olevat ihmiset muuttaneet leveämmän leivän äärelle. He ovat jättäneet Kanadaan sukulaisensa Kanadan sosiaaliturvan varaan. Erittäin fiksusti tehty heiltä.

Suomessa käynee aivan samoin. Meillä on paljon ns. pakolaisia, jotka ovat saaneet tuotua perheenyhdistämisen nimissä melkoisen joukon ihmisiä, joista osa ei ikinä tule hyödyttämään Suomea. Näin ei tietenkään saisi sanoa, mutta kun se on väistämätön tosiasia. Suomesta on jo lähtenyt maassa koulutettuja kyvykkäitä nuoria EU:n muihin maihin "omiensa" keskuuteen.

Veronmaksajana ja omien vanhempien "hoitoa" katsellessa tulee vain kaikenlaisia ajatuksia mieleen.

Käyttäjän jniinisto kuva
Juhani Niinistö

Kanadan family class on toiminut jo ainakin 60-luvulta saakka. Tänne siirtolaisena päässyt (landed immigrant, nykyisin termillä permanent resident) voi tuoda sukulaisiaan maahan, mukaanlukien isovanhemmat, sisarukset jne, ei serkkuja. Heidän kohdallaan Kanadan tiukka immigranttien terveystarkastus ei estä maahantuloa, vaikkakin se tehdään. (Tarkastuksessa arvioidaan muutoin, onko maahanpyrkivä ehkä kustannusvaikutuksiltaan miinuksella, ja siten hylätään. Kanadassa on Suomeen verrattuna etenkin perushoidossa tehokas julkinen terveydenhoito, joten sairastaminen jäisi yhteiskunnan kuluksi.) Siirtolainen joutuu kuitenkin tekemään vastuusopimuksen maahantulijasta viideksi vuodeksi, ei kuitenkaan tarveydenhoidosta. Aikanaan myös suomalaiset "sponssasivat" sukulaisiaan tänne. Kanadansuomalaisessa yhteisössä on lukuisia tänne siirtyneitä sukuja. (Kun enemmän siirtolaistaustaisten kanssa on tekemisissä, huomaa sukulaissuussuhteiden suuren verkoston, joka vaikuttaa moneen asiaan täällä.. Suvut esim riitaantuvat..) Suomessa käsite maahanmuuttaja yhdistetään pakolaisiin jne. On muistettava, että Kanadaan muuttavilta edellytetään koulutusta jne. Kanadan maahanmuutto on aika julmaa oikeastaan, Kanada haluaa parhaat päältä - ja siihen pystyy. Nykyisin siirtolaiseksi ilman etukäteen hankittua työpaikkaa otetaan vain 28 ammatin edustajia, muilta vaaditaan sitoutumus työpaikasta täällä. Pakolaiset jne ovat hyvin pieni osa Kanadan maahanmuutosta. Suomen debatin käsitteet kuuluvat Suomen debattiin.

Käyttäjän jniinisto kuva
Juhani Niinistö

Kysyttiin Scarboroughsta. Vuoden 1998 kuntaliitoksessa York, North York ja Scarborough liittyivät Torontoon. Ei siis kuin Vantaa, vaan kuin Kulosaari tai Huopalahti. Kanadassa on englantilaistyyppinen vaalijärjestelmä. Kunnallisvaaleissa vaalipiiri on pieni, nimeltään Ward, sieltä valitaan yksi edustaja. Pormestarivaalissa koko kaupunki äänestää ja eniten ääniä saanut valitaan. Provinssivaaleissa ja valtakunnallisissa vaaleissa vaalipiirit ovat suurempia, mutta varsin pieniä kuitenkin. Ehkä suunnilleen siten, että esim Helsingissä Sörnäinen, Kallio ja Arabia olisivat yksi vaalipiiri, joka valitsisi yhden edustajan Arkadianmäelle. Kanadan systeemissä pienten puolueiden äänet menevät yleensä hukkaan, esim vihreillä on noin 10 pros kannatus, mutta ei edustajia Ottawan parlamentissa.

Käyttäjän jniinisto kuva
Juhani Niinistö

Lienee tarpeellista lisätä, että en itse ole siirtolainen, vaan ns temporary resident (väliaikainen asukas). Tässäkin maassaololuokassa on lukuisia luokkia ja statuksia, samoin kuin oikeassa siirtolaisuudessa.

Toimituksen poiminnat