Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Julkisen palvelun median viihteellistäjä sai lähteä

Kanadan julkisen palvelun  radion ja television   englanninkielisten palvelujen johtaja Richard Stursberg  jätti äkillisesti  tehtävänsä  perjantaina.  Hänellä oli ollut usein erimielisyyksiä pääjohtaja Hubert Lacroixin kanssa, mutta  Stursberg oli saanut kuitenkin toteuttaa  laajan uudistuksen, joka koski sekä televisiota, radiota että nettiä.  Stursberg  kevensi  uutistoimintaa,  toi  CBC:n prime time-ajoille amerikkalaisia sarjoja kuten Fortune Wheel ja Jeopardy, ja  muutti  klassisen musiikin ja featuren  Radio 2:n  musiikillisesti laaja-alaisemmaksi.  (Toronton ainoaksi klassisen musiikin kanavaksi jäi kaupallinen Classic FM, joka  sitten kilpailun puuttuessa venytti klassisen musiikin käsitteen aika pitkälle  viihteen suuntaan).
Stursbergin lähtö liittyi ilmeisesti talossa juuri  valmistumassa olleeseen viisivuotissuunnitelmaan.  Oli  havaittu se, että  valtiorahoitteisen  CBC:n ja  kaupallisten kanavien ero alkoi olla hämärä.  Tätä korosti myös  Stursbergin lähtöä kommentoinut  toimittajien ammattiliiton edustaja.Valtion budjetti kattaa vain osan CBC:n menoista ja sen televisiokanavat  ovat  siksi  täynnä mainoksia  aivan kaupallisten tapaan.  Radiossa (kaksi radiokanavaa)  ei ole mainoksia. Lupamaksuja  ei ole.  Tosin pakolliset perusmaksut kaapeliyrittäjille ohittavat  Suomen lupamaksutason. Antennin kautta voi katsoa vain CBC:n pääkanavaa, uutiskanava edellyttää jo kaapelia.
CBC:n kanssa  kilpailee  provinssin  rahoituksella ja sponsorirahalla  elävä  TV Ontario.  Sillä ei ole omaa uutistoimintaa, mutta  pitkän formaatin ajankohtaisohjelmilla  se  kilpailee  rajantakaisen PBS:n parhaiden  tuotteiden kanssa, ja hyvinkin CBC:n. Toronton taannoisten mellakoiden aikana TV Ontarion  toimittajat käyttivät twitteriä  tavalla, joka teki siitä  paikallisen  reaaliaikaisen  median.
CBC on yleisväriltään liberaali, sanan yleismerkityksessä, ja  pitää  konservatiivien "republikaanis-uskonnollis-oikeistolaisista" painotuksista huolimatta  yllä  ”pankanadalaisia”  arvoja.   Kanadan konservatiivihallituksen  mieleen  CBC:n toiminta ei ole juuri ollut.  Ennen viime vaaleja  konservatiivit  jättivät  CBC:n  uutiset jopa kutsumatta  taustainfoihin.  Kaupallinen CTV kutsuttiin, ja sen johtavasta politiikan toimittajasta Mike Duffystä tehtiinkin sitten pian senaattori.  CBC:n  ryhmä odotti oven takana ja  kysyi sitten  Duffyltä, mistä siellä oli puhuttu. Täällä ei ole kuitenkaan vielä toteutunut  Australian malli, jossa  konservatiivipääministeri Howard  leikkasi  Australian ABC:n toimintamahdollisuuksia.
Konservatiivit ovat tuomassa  Kanadaan  amerikkalaisen  asennekanavansa, Fox Newsin  ”pohjoista versiota”.  Nimellä Fox-North  -kulkevan hankkeen on määrä käynnistyä ensi vuonna.  Hallitus on runnaamassa  sille  ensilinjan paikan  on air –taajuuksineen ja  ilmaisine  kaapelijakeluineen. Taajuus- ja kaapelinormiviranomaisten jarrutus tosin hidastanee hanketta, mutta konservatiivien vähemmistöhallitus voi kuitenkin lopulta tehdä hallinnollisen ratkaisun. Yksi Sun-TV:n päälle rakennattavan  kanavan   markkinointislogaaneista on  ollut  tuoda ”perusteellisia uutisia”  Kanadaan.   Tätä uhkaa  vasten CBC:n  asema  Stursbergin  linjauksilla  alkoi ilmeisesti olla heikoilla.

Täällä toimii tietenkin myös  vahva  ranskankielinen  televisio ja radio.  Sen  uutisiin  ei CBC:n englanninkielisen puolen viihteellisyys  ollut  edennyt.   Kanavia verratessa  CBC:n usein aloittaessa human interest- eli hömppäuutisella,  ranskankielisessä on menty  suoraan pääuutisiin  perinteisempien uutiskriteerien mukaan.  Tietenkin on poikkeuksia.

Vertailu  Suomen  ruotsinkielisiin palveluihin  ontuu  sikäli, että  siellä  Suomessa  ruotsin taito on suomenkielisten parissa  kovasti heikentynyt.   Kanadassa kaksikielisyys on edelleen poliittisesti korrektia,   Suomessa ei  huonoa ruotsin taitoa valitettavasti enää tarvitse hävetä.   Suomessa  YLE:n ruotsinkielinen uutistoiminta  ei siten  ole  täkäläisen ranskankielisen tapaan  todellinen vaihtoehto  kielirajoista piittaamatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Alamainen (nimimerkki)

#0
"CBC:n kanssa kilpailee provinssin rahoituksella ja sponsorirahalla elävä TV Ontario."

Mitenkäs siellä Kanadassa on tilanne noissa muissa englanninkielisissä provinsseissa tuon tv-tuotannon kanssa?
Lähinnä nyt tulee mieleen nuo väkimäärältään suuret, BC ja Alberta, muiden asukasluku jääkin alle miljoonan (tai vähän yli, eli Manitoba).

Onko näillä kahdella mainitulla (tai muilla) oma kanava, omat uutiset, omat ajankohtaistoimitukset ja jos on, onko niillä ylipäätään katsojia?
Ja jos provinssi toimii kanavien pääasiallisina rahoittajina, näkyykö tämä siinä, että Kanadan keskushallintoa voidaan arvostella melko kärkevästikin, mutta provinssin hallitusta käsitellään silkkihansikkain?

Quebec on tietenkin erikoistapaus, siellä varmaan ranskankielinen hegemonia pitää huolen omista kanavista ja uutistarjonnasta.
Tosin ylivoimaisesti tunnetuin Quebecissä tehty ohjelma tulee kansalliselta tv-yhtiöltä, CBC:ltä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Just_For_Laughs_Gags
Tämä Suomessakin tunnettu (Pilanpäiten?) sanaton tilannekomiikka on yksi maailman levinneimmistä tv-tuotoksista, siihen törmää toistuvasti mm. lentokoneiden ajantappokanavilla.

Toimituksen poiminnat