Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

"Lahjoittamisrahoituksesta" ei lopulta ole paluuta

  • Amerikkalaisyrityksille  lahjoituskonsultointia  antava  suomalainen oli 9.1.15 Kauppalehdessä  haastateltavana.
    Amerikkalaisyrityksille lahjoituskonsultointia antava suomalainen oli 9.1.15 Kauppalehdessä haastateltavana.

Suomeen ollaan  tuomassa  lahjoittamisrahoitusta.   Amerikasta peräisin olevaa järjestelmää ei  meillä juuri tunneta.  Lastensairaalahanke oli  viaton  päänavaaja.  Nyt  toivotaan  "varakkaiden talkoita".  Kyse  on kuitenkin lahjoittajille lopulta hyvästä bisneksestä. 

Amerikkalaisessa charity-systeemissä häviäjiä ovat demokratia ja "avustuksen" kohteet. Auttajat shoppailevat apua tarvitsevien piirissä kickbackin (palautuslahjan) suuruudesta. "Paljonko saamme kickbackkia, jos annamme teille miljoonan?" Lisäksi hyötynä tulevat verovähennykset.

Yhteiskunta ei myöskään voi enää palata verorahoitukseen, koska se vaarantaisi charity-elinkeinon.  Tätä ei yleensä ole otettu huomioon  suomalaisessa keskustelussa.   Amerikkalaisessa tai kanadalaisessa sairaalassa tai korkeakoulussa  (molemmat yleensä alirahoitettuja)  "kehittämisosastot"  ovat  suuria.  Niiden tehtävänä on hankkia lahjoittajia ja rahaa.  Menestykselliset  rahanhankkijat  saattavat vaatia  vaikkapa neljäsosaa  lahjoitussummasta palkkiona, jos rahaa on saamassa  "vaikea" kohde, jonka  varainhankkija on onnistunut tekemään  mielenkiintoiseksi  lahjoittajille. 

Ensimmäisissä  suomalaisissa  reaktioissa Alahuhdan  esitykseen on myös  huomattu päätöksenteon siirtyvän lahjoittajille.  He päättävät, mihin lahjoittavat. Ja  saadakseen  rahaa  lahjoitusten tarvitsijoiden  on  keskityttävä toimintaan, jolle saa lahjoituksia.    Terveydenhuollossa    potilas- tai  diagnoosijärjestöjen ja lopulta itsensä   potilaiden on tehtävä itseään  tykö.  Kaikille taudeille  ei ole yhtä helppoa kerätä rahaa.

Suomessa  elää  syvällä  mielikuva hyväntekeväisyydestä   esimerkiksi UNICEF:in kampanjoiden perusteella.  Yhteiskunnallisen vastuun siirtyminen  "charity" -toiminnan varaan  on kuitenkin  kaukana   mielikuvasta, jossa  avustamisella vain  annetaan hieman lisää.  Avustajat ryhtyvät isänniksi.

Kauppalehdessä haastateltiin 9.1.15 charity-konsultoinnista elinkeinon USA:ssa löytänyttä suomalaista. Elinkeinon koko kuvaa ei jutun ollut määrä varmaan edes tarjotakaan. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Huhu, minkä taxfree tuliaisen kokoomuslaiset ovat Jenkeistä hakeneet. Pitkään Suomen omanlaisia malleja on kehuskeltu ja valtio päättää apinoida ongelmanuorta.

Toimituksen poiminnat