*

Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Valkoisen savun aikaan

Timo Soini  innostui  vertaamaan  hallitusratkaisua  valkoiseen  savuun  Vatikaanissa, paavinvaalin onnistuessa.  Tilanne oli  tahattomasti  koominen  suhteessa  ilmeisen hallituksen  arvomaailmaan,  tai  vaihtoehtoisesti traaginen.  

 

Uuden Suomen haastattelussa  Soini  puhui  voitonriemuisesti   "kaikennäköisestä pienestä sälästä tuolla arvo- ja moraalipuolella". 

 

Suomessa  "savumerkit"  kuuluvat kai lähinnä  ns muinaislinnojen  aikaan.  Tulilla, joista kai nousi savuakin, varoitettiin  linnavuorelta toiselle  tulossa olevasta vaarasta.   Savusta  osana  arkea päästiin kai  eroon, kun öljy- ja sähkölamput  syrjäyttivät  päreet  sisätilojen  valonlähteenä.

 

Suomen etääntyminen  valtavirran  "poliittisessa korrektiudessa"  ja  arvokysymyksissä  muista  Pohjoismaista  näyttää  ilmeiseltä.  Suomi päätyy ihmettelyn ja kauhistelunkin kohteeksi.   Baltiasta ja  sitä eteläisemmästä  Itä-Euroopasta  voi löytyä samansuuntaisuutta tai hengenheimolaisuutta.  Pohjoismaisen  yhteiskunnan  arvopohja  onkin  "pientä sälää".

 

Monissa  asiakysymyksissä  ilmeisesti  jo aika pian pettymystä  kokevan  PS-äänestäjäkunnan  hoitamiseksi  perussuomalaiset voivat nostaa  "arvo- ja  moraalikysymykset"  korkeallekin. Hallituksen  sisäisissä  väännöissä kepu ja kokoomus  eivät välttämättä  halua  leimautua  liberaaleiksi,  joten  nimenomaan  arvokysymyksissä  PS  voi saada  tahtoaan näkyviin.

 

Kun nyt siirrytään  suppeaan  hallitusohjelmaan,  paljon voi jäädä  sen  perinteisen "on-sovittu" -säännön varaan.  Välipuheet  voivat  liittyä  etenkin arvokysymyksiin.    Pääministeri  on julkisesti  sanonut, ettei ryhdy esimerkiksi  avioliittolain muutosta purkaututtamaan.  Mutta Soini taas  on ilmoittanut, ettei  mitenkään tule myötävaikuttamaan  lain muutoksen toteuttamiseen.  

 

SFP  jäi  hallituksesta uutisten mukaan  viime  metreillä. Talouspuolen  oikeistolaisuudestaan  huolimatta  SFP  on  toisaalta edustanut  liberaaleja  ja  pohjoismaisia  arvoja.   Nyt sellaisille  ei  ilmeisesti ole  sinnikästä puolustajaa  hallitustasolla ollenkaan.  Stubbhan ilmoitti  jo  Rake -puheessaan  talvella oikeastaan olevansa  vanhoillinen  liberaalissa kaavussa, vai miten se oli. 

 

Seurasin hallitusinfoa  pätkivän nettiyhteyden takaa  Kiinan sisämaassa.  Kaikkea en siten nähnyt.   Ikävät uutiset näytän kohtaavan  ulkomailla, vaikka  Suomessa  asunkin.    Tiedot Päivi Räsäsen  sisäministeriroolista ja  Kataisen sitoutumisesta  KD:n arvolinjauksiin  tavoittivat  Saksassa 2011  ja  mieleen  tuli  Yrjö Leinon sisäministeriys, joka tosin sitten loppuvaiheessa oli  kaiketi moniarvoisempaakin. Mutta  Räsänen veti  linjaansa loppuun saakka ja ehti vielä evästämään kirkolliskokoustakin.  Tosin  uusi  kirkollisministeri - kuka lieneekin - voi  olla  paljolti  Räsäsen linjoilla.

 

Vatikaanin savujen hengessä  Suomi tekee nyt sitte  regressiota  jonnekin  arvojen päreaikaan. 

Itse asiassa  Soinin  arvopohjalle  ilmeisen keskeisen Vatikaanin  keskeiset  paalupaikat  ovat kaiketi jostain vastauskonpuhdistuksen ajoilta, jolloin Suomessa päreet paloivat. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Kirjoittajan näkökulma on kiinnostava, mutta lienee paikallaan muistuttaa siitä, että hallitusneuvottelujen jatkoa käsitelleessä tiedotustilaisuudessa Timo Soini sai "valkoisen savun" kommentilämäriin syötön Juha Sipilältä. Sipilä käytti Vatikaanin valinnoista tuttua ilmaisua ensin ja vasta sitten Soini "innostui" (?)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän siinä lesta vähän pottuillut paavilaiselle?

Käyttäjän NikoSillanp kuva
Niko Sillanpää

Juhani Niinistö: "Suomen etääntyminen valtavirran "poliittisessa korrektiudessa" ja arvokysymyksissä muista Pohjoismaista näyttää ilmeiseltä. Suomi päätyy ihmettelyn ja kauhistelunkin kohteeksi. Baltiasta ja sitä eteläisemmästä Itä-Euroopasta voi löytyä samansuuntaisuutta tai hengenheimolaisuutta. Pohjoismaisen yhteiskunnan arvopohja onkin "pientä sälää"."

Tanskassa Folkpartiet on ollut hallituksessa, Norjassa Fremskrittspartiet on tälläkin hetkellä hallituspuolue.

Eli kuka kauhistelee? Ruotsalaiset? Who cares.

Sori, mutta "pohjoismaisen yhteiskunnan arvopohja" ei ole sama kuin '68-henkinen uusvasemmistolaisuus muualla kuin Ruotsissa.

Toimituksen poiminnat