Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä Aiheita Suomesta, Kanadasta ja Saksasta.

Murhailta teki Jussi Himangasta Suomen kansan tutun

John F Kennedyn  murha-ilta 22.11.63  ja  seurannut  viikonloppu   tekivät  Jussi  Himangan  äänestä  tutun suomalaisille  ja  ehkä  varmistivat hänen silloin uuden  uransa.  Himanka  oli  tullut  väliaikaiseksi  sijaiseksi, kun  New Yorkin  reportointia  (en tiedä millaisella sopimuksella)  hoitanut  Esa  Arra  halusi  välillä  Suomeen.   Himangan  jutut olivat olleet hieman hapuilevia  eikä hänellä ollut  Arran tietotaustaa  toimittajana.  Mutta  murhaillan  lauseet kuten  "Amerikan kansa rukoilee presidenttinsä puolesta"  loivat  arvokuvaa  Himangasta.  Siitä oli  varmaan hyötyä  60-luvun lopun ja 70-luvun alun  paineissa.   Arraa  ei sitten enää entiseen tehtäväänsä otettukaan. 

 

Suuret uutiset  usein  muuttavat äkillisesti   erilaisten senttaajien  markkina-asetelmia. Tästä on paljonkin esimerkkejä,  mutta  Himangan kanonisoituminen  "Amerikan ääneksi"  Kennedyn murhailtana on  hyvä  esimerkki.

 

Himangalla oli jo ennalta  toki vahvat  verkostot  sotavuosilta.  Hän oli ollut  Aunuksen Radiossa, työtovereinaan mm Kauko Käyhkö, Kim Borg  sekä aseman kuuluisuudet  Tiilikainen ja  Zevon. Amerikkaan muuttamistaan  Himanka  usein muisteli julkisuudessa, olikohan se nyt joulupäivä 1945 kun Ellis  Island  ilmestyi  laivan kannelta näkyviin -  mutta prosessi oli joulun takia kesken ja piti odottaa.   Ennen toimittajauraa  Himanka  toimi mm New Yorkin suomalaisten suosimana  baarimikkona.

 

Yksi  syy tähän jutunpätkään on se, että  eläkkeelle jääneen Himangan  puhelut  tuppasivat päätymään  Radio Finlandiin,  jos keskus  ei niitä muualle  juuri silloin saanut  yhdistetyksi.  Vuodesta  1980 olin aika ajoin  työmatkoilla  USA:ssa,  mutta   Himanka  tuli tutuksi enemmän puhelimessa.   Noista loppuvuosista  minulle jäi laatikollinen  montteeraamattomia  kasetteja. Osa ihan hauskoja. Yhdellä Himangan on määrä haastatella  Pori Jazzin  Kangasta,  mutta  nauhalle meni pääasiassa  seikkaperäinen kuvaus infon  buffetista.  Jussi oli hyvän tarjoilun ystävä.  Suurlähettiläs Pastista  Himanka puhuttelee ihan jonain toisena, Pastinen yrittää kohteliaasti  korjata, mutta  Himanka  jatkaa  Right,  Mr - ja se väärä nimi.

 

Jäätyään eläkkeelle  Himanka  oli  muuttanut  Floridaan ja kuoli siellä vähän yllättäen 1985 kesän alussa.     Muuan hänen floridalainen kaverinsa  harmitteli, että pääsi kuolemaan "vahingossa",  kun New Yorkin tasoista hoitoa  ei ollut saatavilla.  Ehkä niin oli.

Tultuaan  Suomessa  julkkiseksi  Himanka oli näkyvä keulakuva  Amerikan Laulajat -mieskuoron  kiertueilla   Suomessa.  Kuorolla oli yleensä käytössään makuuvaunu - ja siellä kierrettiin konsertoimassa.  Kuoroharjoitusiltoina (eli  Suomessa  seuraavana aamuna)  Himangalle  ei  tullut soittaa kuin äärimmäisessä  hädässä.  Asiat  oikeassa  tärkeysjärjestyksessä. 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat